fbpx

Швеция и Дания ще подкрепят авиокомпанията SAS с 1,3 млд. долара

Шведското правителство предлага да предостави 5 милиарда шведски крони (530 милиона долара) за рекапитализиране на авиокомпанията Scandinavian Airlines System – SAS заради щетите, които й причини пандемията на новия коронавирус.

Датското правителство също се съгласи да подкрепи SAS. В резултат на това общата сума за рекапитализация ще бъде 12,5 милиарда шведски крони (1,33 милиарда долара). Тези мерки трябва да бъдат одобрени от Европейската комисия.

„Правителството предлага на парламента да разреши да участва в рекапитализацията на SAS от името на държавата в размер не повече от 5 милиарда шведски крони. SAS е важен за задоволяване на основните нужди на обществото от въздушен транспорт в Швеция, Дания и Норвегия“, се казва в доклада, цитиран от ТАСС.

По-рано правителствата на Швеция и Дания предоставиха на SAS заем от 3,3 милиарда шведски крони (335 милиона долара). В края на април компанията обяви, че съкращава 5 хиляди служители – 40% от персонала.

Заради настоящите ограничания заради разпространението на новия коронавирус, SAS очаква дейността на компанията да бъде ограничена през лятото.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"