fbpx

Българите да направят референдум за еврото, категоричен е проф. Стив Ханке

„Това трябва да се направи в България! Трябва да върнат и отхвърлят промените на Стоянова (Менда Стоянов –б.р.) и да се организира референдум. Ако има някаква промяна в закона за БНБ, тя трябва да бъде с квалифицирано мнозинство! 67 % от българското население да одобрява всяка промяна в този закон“. Това заяви проф. Стив Ханке в студиото на „120 минути“ по бТВ.

Стив Ханке е професор по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс“ в САЩ. Над 20 години е свързан с икономическите реформи в България, бил е съветник на президента Стоянов. Проф. Ханке стои зад въвеждането на валутния борд у нас.

„Прозрачен референдум не би ли бил по-предпочитан, отколкото тайните промени на Стоянова да бъдат приети в пълен мрак от българските политици с крадливите им ръчички? Това не е демокрация“, допълни проф. Ханке.

Според него системата на валутния борд е свършила чудесна работа при различни кризи, включително голямата рецесия, гръцката криза. Много добре оцеля дори и при срива на КТБ.

Валутният борд налага твърдо бюджетно ограничение на фискалните власти в България.

Професорът допълни, че България е сред лидерите в Европейския съюз с нисък дефицит, съотношението държавен дълг/БВП е ниско. Това е предимство. Нямаме проблема на Гърция.

Ако приемем еврото, той прогнозира, че подобно нещо ще се случи и у нас. „Помнете Гърция. Ако наистина е толкова добър европейският надзор… Какво стана в Гърция? Съседна страна, много подобна, балканска държава с подобни на българските поведение и култура. Погледнете натам.“

В момента, с валутния борд и лева, България има суверенитет над паричната си система. Тоест, ако нещо лошо се случи с еврото, България може да смени резервната валута на щатски долар или злато. Сега резервите на лева се пазят в България, контролират се от българите.

Ако влезем в еврозоната, ще трябва да внесем част от резервите си във Франкфурт и ще се контролират частично от Европейския съюз и ЕЦБ, напомни икономистът.

 Той даде за пример Литва – за да приемат еврото, са изпратили 550 млн. евро резерви във Франкфурт.

Според Стив Ханке е ясно, че влезем ли в чакалнята на еврозоната ще действат приетите правила, които позволяват 15% колебания от фиксирания курс на лева към еврото.

 И обясни, че ако един човек има спестени 10 хил. лв., което е около 5110 евро днес, при евентуална девалвация от 15%, ще остане с 4345 евро спестявания.

Проф. Ханке посъветва да направим като Швеция. Те няма да влизат в чакалнята, защото отказват да променят закона за Риксбанк. Шведите никога не биха променили Закона за централната си банка без национално допитване.

Стив Ханке припомни и времето, когато като съветник на президента Петър Стоянов многократно му е напомнял, че трябва да се направи нещо срещу корупцията.

Дори му е предал куфар с документи, доказващи случаи на корупция.

Докато секретарката ги копирала, Стоянов се обадил на Иван Костов, тогава премиер, и му се развикал по телефона, спомня си проф. Ханке.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"