fbpx

Строителите няма да плащат на час, когато затварят улици, реши ВАС

Съдът окончателно се произнесе в полза на Националната асоциация на строителните предприемачи, като отмени допълнително въведеното заплащане от 20 стотинки на час на кв. метър, когато се налага затваряне на улици или други публични площи.

Общината не бива да приема такса за такава услуга, защото тя дублира предвиденото в друг член на същата наредба, според който ползването на пространства за строително-монтажни работи се заплаща на дневна база, обясни Георги Шопов, председател на асоциацията.

Браншовата организацията сезира Административния съд в София, чието решение се потвърди от Върховния административен съд относно ползването на обществени пространства при строително-монтажни работи, дейност, която се регламентира от Столична община.

От асоциацията припомнят, че именно от различни такси към Столична община, в т.ч. за разрешения за строеж, строителните предприемачи внасят милиони в бюджета на общината. Само за първото полугодие на 2019 г. това са почти 8 милиона лева.

„Въпреки че допринасяме сериозно за общинския бюджет и осигуряваме стотици работни места, продължава тенденцията да бъдем представяни като обществен враг, целящ единствено застрояване”, допълни Георги Шопов.

По жалба на Националната асоциация на строителните предприемачи ВАС потвърди и отмяна на предвидените обществени обсъждания за голям брой производства на територията на Столична община.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"