fbpx

Субсидии за пръскане на трайни насаждения се искат до 6 март

От днес, 10 февруари до 6 март в ДФ „Земеделие“ може да се подават заявления за компенсиране на разходите, направени за пръскане на трайните насаждения през зимния период.

Държавата поема част от средствата за продукти за растителна защита и за ускоряване на гниенето на листата на овощните видове.

Извършените дейности се отчитат до 10 април, а до 22 май ще бъдат изплатени средствата.

Маслодайната роза за първи път влиза в обхвата на подпомагане. За тази цел е увеличен и бюджетът с 8 млн. лв. (от 22 млн. лв. на 30 млн. лв.) до края на 2022 г.

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 6 млн. лв. за зимните пръскания през 2020 г. През миналата година бяха предоставени 5,6 млн. лв. Финансовата подкрепа е до 270 лева на хектар с ДДС.

Подпомагат се направени разходи за продукти за растителна защита, които са извършени след подаване на писмено заявление до ДФЗ, преди борбата с вредителите да е започнала.

Средствата се изплащат само за препарати, купени от лица, които притежават удостоверение за търговия с продукти за растителна защита и са вписани в публичния регистър на БАБХ за разрешените за употреба продукти.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"