fbpx

Светът се готви за рестарт, започва разхлабване на ограниченията

Въпреки че все още се увеличават случаите с коронавирус, светът започва да се връща към своя ритъм. Властите в много държави разхлабват ограничителните мерки в условията на пандемия.

Хотелиерският и ресторантьорският бизнес също се готви за рестарт, но при различни условия, подчинени на спазването на дистанция между хората.

За празника 1 май ще бъдат разрешените традиционните излети и чевермета в Хърватска. Ще продължи обаче ограничението за събиране до максимум 5 души.

Правителството на Италия ще смекчи ограничителните мерки на два етапа. От 4 май ще заработят някои заводи, строителни компании и търговци на едро, отварят се парковете и градините за семейни разходки.

Възобновяват се индивидуалните тренировки на спортистите, които представляват национален интерес.

Всички предприятия, които възобновяват дейност, трябва да осигурят безопасна дистанция от най-малко един метър между хората. Предпазните маски са задължителни.

На 18 май ще бъдат възобновени груповите тренировки на спортистите. Тогава ще отворят музеите и книжарниците. Баровете и ресторантите ще приемат клиенти след 1 юни.

Фризьорските салони, магазините за железарски стоки и строителни материали, за градински пособия отново отварят в Швейцария. Там носенето на маски на обществени места не е задължително.

Училищата и останалите магазини ще започнат работа след две седмици. От 8 юни ще приемат посетители музеите и библиотеките. Ще отворят и университетите.

В Чехия също отслабват рестриктивните мерки и отварят магазини с площ до 2500 кв. метра.

Позволени са публичните събирания до 10 души, вместо досегашните двама. Физическото дистанциране и задължителните маски остават в сила.

Трите чешки завода на Skoda Auto, собственост на германския Volkswagen, днес подновиха производството.

Норвегия отвори училищата за най-малките. Учениците от 6 до 10 годишна възраст се връщат в клас, но в групи от най-много 15 деца.

От 4 май в продължение на два месеца Гърция ще разхлабва режима. Най-напред ще бъдат отворени магазините, училищата, а най-накрая и туристическите обекти.

До края на май хотелите в Турция ще започнат да отварят врати. Те обаче няма да работят с пълен капацитет, туристи ще бъдат настанявани в половината от стаите. Храненето тип „шветска маса“ ще отпадне, на всеки турист ще бъде сервирано отделно.

Ще бъде намален и броят на масите в ресторантите, за да се спазва дистанция между посетителите.

В Южна Корея започват да работят магазини, ресторанти, барове, спортни зали, детски градини. Постепенно ще бъдат отворени горите и националните паркове.

В България от днес са разрешени разходките на родители с деца до 12 години в някои от парковете.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"