fbpx

Tesla с печалба, Мъск нарече „фашизъм“ ограниченията за придвиждане

Производителят на електрически автомобили отчете печалба за трето тримесечие поред. Но изявлението на Илон Мъск, че ограничението за придвижване е „фашизъм“ засенчиха успешните тримесечни резултати, които изненадаха много инвеститори.

Други производители на автомобили бяха изправени пред намаляващото потребителско търсене и принудителното затваряне на заводи.

Печалбата без определени позиции в баланса възлиза на 1,24 долара на акция. Анализаторите очакваха загуба от 36 цента на акция.

Ценните книжа на компанията нараснаха с 8,8% до 871 долара.

Но от 5,1 милиарда долара в общите приходи от автомобилен бизнес, близо 7% идват от регулаторните заеми – парите, които Tesla получава от други автомобилни производители, които купуват квоти за емисии, за да отговарят на по-строги регулации. Приходите от тези заеми почти се утроиха в сравнение с предходното тримесечие.

Значителни прекъсвания в дейността на компанията бяха причинени от правителственото решение за затваряне на фабриката във Фримонт, Калифорния, която бездейства от 24 март, а препоръките за самоизолация ще останат в сила до 31 май.

По време на конферентен разговор в сряда Мъск заяви, че не знае кога Tesla ще може да възобнови производството си в Калифорния, и нарече заповедта на държавата за оставане у дома „сериозен риск“ за бизнеса.

„Да кажа, че не могат да напуснат дома си и ако го направят, ще бъдат арестувани – това е фашизъм. Това не е демокрация, това не е свобода. Върнете на хората проклетата свобода! “

Мъск каза, че докато другите автомобилни производители намаляват инвестициите, Tesla ги увеличава. Той каза, че след един до три месеца компанията може да обяви местоположението на новия завод в САЩ.

Работата в завода в Шанхай е по-добра от очакваното и до средата на 2020 г. производството на седан Model 3 ще достигне 4000 бройки седмично, или 200 000 бройки годишно.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"