fbpx

Строителите готвят работа на три смени, искат още поръчки

Развитието на строителството, на инфраструктурните обекти всъщност са част от борбата с последствията от коронавируса.

Това каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Валентин Николов след среща с премиера Бойко Борисов.

Според Николов основното е икономиката да заработи, а строителството е от малкото сектори, които бързо могат да увеличат обема на работа, стига да има обекти.

Той цитира английските си колеги, според които, за да се излезе икономически от кризата, е необходимо строително цунами.

От камарата настояват да се осигурят средства за ускоряване на други проекти, а не да се спират тези, които вървят в момента.

„Безобразие е 40 години да не можем да завършим Околовръстното на София, магистрала „Хемус“, както и да изградим път София – Видин“, заяви още Валентин Николов.

„И към хората, особено президентите, които дават акъл, бих им казал следното – когато става въпрос са използването на перилни препарати, дезинфектанти и когато става въпрос за строителство на магистрали, нека първо да питат специалистите и тогава да говорят“, допълни Николов.

Преди броени дни президентът Румен Радев призова да бъдат преразгледани големите инфраструктурни проекти и средствата да отидат за подкрепа на населението.

В момента има утвърдени проекти за 3 250 сгради за 1 милиард и 605 милиона лева с ДДС.

От Камарата на строителите са направили предложение към управляващите на 1 строителна фирма да не се дават повече от 2 обекта едновременно, за да може повече компании в бранша да се включат.

От организацията се надяват да бъдат ангажирани и българите, които се върната от чужбина, това са над 20 000 строители.

От бранша искат също да се преразгледа наредбата за шума, като се разреши при някои случаи да работят и в периода между 14 и 16 часа.

В Германия вече работят и в неделя, а католическата църква е замълчала, защото това спасява икономиката.

По всяка вероятност на много от обектите у нас строителите ще минат на двусменен и трисменен режим на работа, за да се разреждат работниците и да има минимален риск от заболяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"