fbpx

Дават 30 дни отсрочка при плащане на сметките за ток

Срокът на плащане на сметките на електроенергия за битови потребители се увеличава на 30 дни, предвижда заповед от днес на министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя припомни, че това е предвидено в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение.

На тази база веднъж вече срокът беше удължен от 10 на 20 дни.

Петкова призовава след извънредното положение потребителите да поискат индивидуалани споразумения за разсрочване на плащанията си.

Това може да се направи чрез имейла на всяко едно от електроразпределителните предприятия или да се уговори по телефон.

Да последния месец са подписани над 10 700 подобни споразумения.

Няма битови потребители, на които да им е спряно електрическото захранване, увери Теменужка Петкова.

Приблизително от 70 % от сметките на населението са платени в рамките на срока без забавяне. 26 % са плащанията в удвоения срок.

За първото тримесечие на 2020 г. НЕК  с положителен финансов резултат от приблизително 13 млн. лв. За цялата минала година е на загуба от 1.260 млн. лв.

Работата по нито един от големите стратегически проекти, които се реализират в България, не е спряла, съобщи още Теменужка Петкова.

Заради пандемията са настъпили при проекта АЕЦ „Белене“, които са свързани с начина на комуникация. Подписването на споразуменията за конфиденциалност от петте компании, които са в кратката листа за проекта, е станало преди 10 дни.

Вчера е изпратен Информационният меморандум на всяка една от тях. По този начин компаниите ще подготвят подаването на обвързващите си оферти.

Срокът ще започне от момента, в който може да се осигури физически достъп до Информационната зала за проекта, която се намира в Националната електрическа компания.
По „Балкански поток“ и интерконектора Гърция – България се работи при спазване на мерките за безопасност .

На този етап проектите вървят в рамките на договорените срокове, но все пак всичко зависи как ще развие процесът с COVID-19.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"