fbpx

Тръмп спира визите за работа въпреки недоволството на бизнеса

Президентът Доналд Тръмп спря влизането на някои чуждестранни работници в САЩ, провокирайки критики от страна на компании и бизнес групи.

Белият дом заяви, че това решение ще помогне на икономиката, засегната от коронавируса.

Тръмп издаде президентски указ, който временно забранява на чуждестранните работници да влизат с H-1B визи за квалифицирани служители и L визи за мениджъри и специализирани работници. Президентът спря влизането в страната и с H-2B визи за сезонни работници.

Новият визов режим ще влезе в сила в сряда и ще продължи до края на годината. Идеята е по този начин да се отворят 525 000 работни места за американски граждани, заяви високопоставен служител на администрацията, цитиран от Ройтерс.

Властта, смята, че това е решение „да се върнат американците на работа възможно най-бързо“.

Въпреки това предприятията, включително големите технологични компании и Търговската камара на САЩ, заявиха, че ограниченията ще възпрепятстват икономическото възстановяване от щетите, причинени от пандемията.

Критиците на мярката твърдят, че Тръмп използва пандемията, за да постигне дългогодишната си цел за ограничаване на имиграцията.

Индустриалната група на Business Software Alliance, която включва Microsoft и Slack, призова администрацията да се „въздържа от ограничаване на заетостта на висококвалифицирани чуждестранни специалисти“, като добави, че „тези ограничения ще повлияят негативно на американската икономика“ и ще намалят възможностите за работа на американците.

Много бизнес групи се противопоставиха на временна забрана за издаване на визи.

Сара Пиърс от базирания във Вашингтон институт за миграционна политика смята, че новият указ ще засегне 219 000 чуждестранни работници до края на годината.

„Това внася още повече хаос във вече хаотичната ситуация за много американски компании“, каза тя.

Заповедта на американския президент не важи със задна дата и не засяга българските граждани, които имат издадени визи до 0 часа на 23 юни, съобщи БНР като се позовава на информация на Американското посолство. Българи със студентски визи могат да пътуват до Съединените щати.

Всички български граждани могат да пътуват до САЩ, но не и с транзитни полети от страните от Шенгенското пространство, Великобритания и Ирландия. 

При пристигане на територията на Съединените щати българите трябва да прекарат 14-дневна карантина. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"