fbpx

В църквите няма да раздават върбови клонки, службата за Великден ще е навън

Тази година няма да има полет до Тел Авив за Благодатния огън, а спестените средства ще бъдат предоставени за борбата с коронавируса. Благодатен огън за празниците ще се вземе от миналогодишния.

Това съобщи Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит по време на среща с премиера Бойко Борисов.

Няма да се раздават върбови клонки и цветя по време на празниците, което е безпрецедентно в историята на църквата, уточни Негово Високопреосвещенство.

Службата за Великден пък ще започне извън църквата. Прави се дезинфекция на помещенията и на иконите.

Той допълни, че „В трудни моменти човек показва какво има наистина вътре в него. Ние сме една от държавите с най-малко заболели по света, заслугата е на тези, които ръководят България и тяхната вяра в Бога“, допълни той.

Патриархът разказа, че има великденски яйца от 15 години, които са само изсъхнали, което показва колко е голям празникът.

Българската национална телевизия ще предава на живо всички богослужения за Цветница и Великден, за да може да се гледат литургиите, съобщи премиерът.

Не мога да издам заповед с полиция и палки да изгоня хората от църквите, каза Борисов. Той допълни, че тази година ще пропусне църквата за Великден, за да даде пример.

Премиерът припомни, че последните тестове на полицаи и военни показват, че страната ни още дори не е навлязла в епидемията. Това се очаква да се случи седмицата след Великден.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"