fbpx

Йордан Цонев начело на комисия за контрол на харчовете заради кризата

Депутатът от ДПС Йордан Цонев оглави временната Комисия за контрол на разходите на публичните средства за преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19.

Не се прие предложението на левицата начело да застане Румен Гечев.

В мотивите за създаване на комисията от БСП изтъкнаха, че председател трябва да е представител от опозицията за по-голяма обективност и прозрачност, предаде БТА.

При представянето на мотивите, лидерът на левицата Корнелия Нинова подчерта, че извънредното положение и епидемичната обстановка налагат извънредни разходи и е логично да се предприемат мерки за компенсиране и подпомагане. Но извънредните разходи не предполагат безконтролни разходи.

През последните години ГЕРБ харчат парите непрозрачно. Извън бюджета се харчат между 1,5-2 млрд.лв. без санкция на НС, посочи Нинова

Комисията е от десет членове, по двама от политическа сила. Ето имената им:

От ГЕРБ – Мария Илиева и Евгения Ангелова, БСП – Румен Гечев и Явор Божанков, ДПС – Йордан Цонев /председател/ и Адлен Шевкед, „Обединени патриоти“ – Калин Поповски и Борис Ячев, от „Воля“ – Пламен Христов и Дора Христова.

Павел Шопов от „Атака“ възрази, че се пренебрегват независимите народни представители.

Не знам дали европейската практика е приложима за нас, защото не виждам нещо европейско в поведението на нашата опозиция, която е общо взето дребнава, три години се преминава от скандал в скандал, заяви Валери Симеонов от „Обединени патриоти“.

Веселин Марешки декларира, че „Воля“ ще подкрепи създаването на комисията, както и тя да се оглави от някоя от „опозициите“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"