fbpx

За хората в САЩ 500 млрд. долара, 50 млрд. – за авиокомпаниите

Администрацията на Доналд Тръмп поиска от Конгреса в сряда да одобри заеми на стойност 500 милиарда долара за  американските данъкоплатци и 50 милиарда долара за местните авиолинии. С този ресурс държавата ще помогне за преодоляване на последиците от коронавирусната епидемия

Плащанията ще зависят от доходите и размера на семейството. Ще се преведат на два етапа, които ще започнат на 6 април и 18 май.

Американската администрация смята да насочи и 150 милиарда долара за подпомагане на особено засегнатите сектори на икономиката като обезпечени заеми или гаранции и 300 милиарда долара за малки предприятия под формата на заеми.

Властите казват, че хотели, ресторанти, производители на самолети и круизни компании могат да получат от парите.

Boeing заяви, че търси гаранции за заем от поне 60 милиарда долара, както и други видове финансиране за цялата авиационна индустрия. Превозвачите на товари и пътници искат 58 милиарда долара кредити и помощи.

Тръмп проведе телеконференция в сряда с ръководителите на Delta Air Lines, American Airlines, United Airlines, UPS и други превозвачи, предаде  Ройтерс.

Мениджърите от американския хотелски и туристически бизнес, сред които на компании като Marriott и Hilton се срещнаха с президента във вторник, за да обсъдят потенциална помощ от  250 милиарда долара.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"