fbpx

Запазването на заетостта ще струва около 1,3 млрд. лева, сметна Борисов

Всички мерки, които държавата предприема, за да запази работните места ще излязат около 1,3 млрд. лева.

Това пресметна премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното заседание на кабинета.

Мярката 60:40 ще действа до 30 септември и премиерът предложи на МС да подкрепи новия дизайн, който е съгласуван със синдикати и работодатели.

До момента са платени около 130 милиона лева и са запазени работните места на 160 хиляди души в близо 9000 предприятия.

До вчера са подадени около 17 хиляди заявления за още 300 000 работници и служители.

За пътническия сектор и туризма са осигурени още 40 млн. лева, за да може държавната подкрепа да стане 80 на сто,  а работодателите да платят само 20 процента от заплатитите и осугуровките.

Въвежда се и трета мярка за наемане на безработни за още 160 млн. лева. От тези средства 50 млн. лева са само за туризма. Това са европейски средства, които са безвъзмездна помощ.

За всеки работник или служител предприятията ще могат да получат средства в размер на 60 на сто от осигурителния доход за месец май 2020 г. и 60 на сто от дължимите от работодателя осигурителни вноски.

Средствата ще се изплащат за не повече от три месеца в периода от 1 юли – 30 септември 2020 г. Това предвижда приетото от правителството постановление.

Работодателите от сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“, получили средства за наети след 1 юни 2020 г. работници, ще изплащат трудово възнаграждение, което е не по-малко от минималния осигурителния доход за съответната длъжност.

Право на компенсации за запазване на заетостта имат работодатели от всички икономически сектори с изключение на: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни дейности, Държавно управление, Образование, Хуманно здравеопазване и социална работа, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, Дейности на екстериториални организации и служби.

Работодателите, кандидатстващи за средства, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да се намират в производство по несъстоятелност или ликвидация.

Друго условие е да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски към държавата или общината преди 1 януари 2020 г. и да не съкращават персонал през периода на получаване на средствата.

Вчера от СЗО отново са ни уплашили с твърдението, че най-лошото тепърва предстои в условията, в които държавите не само разхлабват мерките, а търсят начини да върви и стопанският живот, призна премиерът Борисов.

Той призова привържениците на днешния мач между ЦСКА и Локомотив (Пловдив) да бъдат с маски и през седалка.

И здравният министър да отиде на мача да види как се спазват мерките, нареди Борисов.

Министърът на спорта Красен Кралев предупреди, че ако не се спазват противоепидемиологичните мерки по време на финала за Купата на България днес може да се наложи затварянето на стадионите за феновете.

На стадион „Васил Левски“ ще бъдат допуснати 12 000 привърженици на двата отбора, което е над една четвърт от капацитета на съоръжението.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"