fbpx

Защитни шлемове вместо авточасти произвеждат в Смолян

За 12 дни предприятието „Арексим“ в Смолян е реорганизирало производството си и от компоненти за автомобилната, електромеханичната и козметичната промишленост вече произвежда най-висок клас защитни очила и шлемове за медицинските специалисти.

Капацитетът ще достигне 200 000 броя месечно.

„Науката и бизнесът в България са направили това, което в Европа не е сторено“, заяви по време на посещението си във фирмата премиерът Борисов.

Според него за направата на продуктите в неекстремна ситуация са необходими 6 месеца.

При инспекцията министър-председателят Бойко Борисов бе заедно с вицепремиера Томислав Дончев и председателя на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски. 

Очилата са много добри, плътно прилепнали, а шлемът вече осигурява пълната защита. Доволен съм от това, което видяхме, и колегите ще ги харесат, каза проф. Мутафчийски.

Сега е много важно продуктите да бъдат сертифицирани по най-бързия начин.

„Обикаляме България да възстановим производството, да им дадем бизнес на тези хора, защото нямат една поръчка. Искаме през тези поръчки да им осигурим хляб“, заяви премиерът.

Борисов коментира и изявлението на президента Румен Радев по-рано днес за извънредното положение.

„Един родител, който си обича децата и когато трябва да ги заведе на ваксина или на зъболекар, колкото и детето да плаче и да се дърпа, истинският родител знае, че в бъдеще само това може да му спаси живота и да е здраво“, каза премиерът .




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"