fbpx

БАБХ с подробни изисквания към заведенията, които отварят от утре

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) публикува изисквания към ресторанти, заведения за бързо обслужване, барове и сладкарници, които от утре, 6 май, може да работят с клиенти.

Първо, разрешава се да отворят само откритите площи – градини и тераси

Разстоянието между масите трябва да е минимум 1,5 метра. В обекта хора ще се допускат поетапно, за да няма струпване.

 На местата, на които се очаква да се събират повече посетители, да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта.

Не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Да се създаде организация, която да не допуска струпване на много хора едновременно в общите помещения – тоалетни и фоайетата пред тях.

Чакащите пред обектите клиенти да спазват дистанция помежду си от разстояние минимум 2 метра.

На работещите да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства – маска или защитен шлем, препоръчват се и ръкавици.

Маските да се носят задължително от персонала, обслужващ клиентите, така и от персонала, който приготвя храните и напитките.

Бизнес операторите да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките срещу разпространение на COVID-19.

Да се учести периодът на дезинфекция на помещенията за приготвяне на храни и напитки и на търговските площи, ползвани от посетители, на оборудването и инвентара и други контактни повърхности.

По време на дезинфекцията да не се допуска наличие на храни върху и около обработваните повърхности.

Кухненската посуда да се почиства и дезинфекцира след всяка употреба по начин, гарантиращ безопасността ú. Съхранението да става при условия, които не допускат замърсяване с причинителя на COVID 19 (напр. шкафове, самостоятелни помещения, покривала от непропусклив материал).

Да се осигурят процедури, които да гарантират, че храните приготвяни без топлинна обработка (студена кухня) са преминали през максимално почистване и измиване.

При доставката на храна на адрес, да се сведе до минимум възможността за пряк контакт между доставчика и клиента.

Използваните в обектите биоциди (дезинфектанти) трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването. Министерство на здравеопазването поддържа на страницата си в интернет Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара. Регистърът се актуализира най-малко веднъж месечно.

Проверки за спазването на заповедите и изискванията ще извършват инспекторите на БАБХ и РЗИ още от утре.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"