fbpx

Зеленчуците поскъпват от страх за доставките

Относително меката зима в Европа допринася за поддържане на стабилно производство при оранжерийните зеленчуци. Цените от края на януари обаче се движат нагоре заради опасенията за доставките, свързани с коронавируса.

Това показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPА) към Института по аграрна иконимика.

Цените на домати на едро в ЕС през февруари са с 3% над средните за 2019 г. и с 11% по-високи в сравнение с последните 5 години. Те са на равнища от 1,1 евро за кг и се очаква да не се понижават в следващите седмици, независимо от очакваното увеличение на вътрешното предлагане.

През февруари цените на пипера в ЕС продължават да се покачват под давление на общото поскъпване на зеленчуците. Цените на едро в Испания са около 1,37 евро за кг, което е с около 14% повече от преди месец.

Цените на едро на пипера в Турция остават около 0,52 долара за кг, което е с 16% повече на месечна база. Това са едни от най-високите равнища, достигани в последните години и по-нататъшен ръст е малко вероятен.

Краставиците през февруари поскъпват на едро по данни на www.tridge.com. Цената на стоката от Полша, която се очертава като важен производител в ЕС, е около 1,3 евро за кг, това е с 32% повече на годишна база.

В Турция цените вървят нагоре и достигат 0,58 долара за кг , като месец по рано са били 0,5 долара за кг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"