fbpx

Жандармерия на границата, ще спира мигрантите от Турция

Заради струпването на мигранти в Одрин и намерението им да тръгнат към България и Гърция, премиерът Бойко Борисов разпореди да се изпрати жандармерия на границата.

Тази сутрин гранична полиция не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от МО. Българската армия има готовност да се включи с до 1000 души и до 140 единици техника.

Стотици мигранти поеха през Северозападна Турция към Европа. Сред тях са сирийци, иранци, иракчани, мароканци и пакистанци.

Според Борисов притеснително е, че турските граничари са се дръпнали. Той все пак се надява, че по-навътре в страната ще спират бежанците. В момента има реална заплаха те да нахлуят у нас.

Според Ройтерс турската полиция, брегова охрана и граничари са получили заповед да не възпрепятстват бежанците, които са поели по суша и по море към Европа.

Мигранти са се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале, смятат да стигнат до остров Лесбос с лодка.

През последните месеци турският президент Реджеп Ердоган неколкократно е заплашвал да отвори границите за мигранти към Европа.

Новата бежанска вълна идва след съобщението на Турция, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб.

Сирийската обсерватория за правата на човека пък съобщи, че в резултат на турски удари срещу техни цели са загинали 16 военни.

Русия на свой ред обвини Турция в нарушаване на споразумението от Сочи и че е подкрепила с артилерийски огън въоръжените бунтовнически групи в Идлиб.

Междувременно постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че единственото решение на проблема в Идлиб и в Сирия е „окончателното и необратимо изгонване на терористите от страната“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че свиква за днес извънредно заседание на посланиците на държавите от пакта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"