fbpx

Финансисти скептични за проверката на приватизацията

Предстои ДАНС да провери 10 000 сделки при променящи се условия и да не се занимава с нищо друго. Тава каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет пред бТВ.

Вчера главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС да направи цялостна ревизия на приватизационните договори по времето на Прехода – как са изпълнявани, плащани ли са неустойки и т.н.

Според банкера Левон Хамапрцумян, който беше изпълнителен директор на Агенцията по приватизация в периода 2000-2001 г., в историята на приватизацията има успешни и неуспешни примери.

Резултатите от проверката ще имат по-скоро исторически, информационен и репутационен смисъл, отколкото правно наказателен, защото са изтекли давности или собствеността се е сменила.

В случая с приватизацията има две страни – държавата и приватизаторите. Може да има обвинения за съответните държавни служители, защото винаги може да се претендира за безстопанственост. Това пък коментира финансовият експерт Емил Хърсев пред Нова ТВ.

Според Емил Хърсев, обаче не може да бъдат върнати пари. Един от възможните резултати от акцията ще е разкриването на обективната истина.
Обвинителни актове ще има, но какъв ще е резултатът от съда – не може да се каже, допълни финансистът.

Приватизацията в България беше неизбежна. През 1989 година заварихме рухнала икономика с 10 млрд. долара външен дълг и много вътрешни дългове на предприятия, каза пред БНР Валентин Василев. Той е бивш министър на околната среда в правителството на Филип Димитров и на търговията и туризма в кабинета на Иван Костов.

Според Василев не е лошо да се проверят как се изпълняват приватизационните договори. В тях има строги клаузи – за инвестиции, работни места и т.н.

Въпреки грешките обаче приватизацията не бива да се тълкува като мръсен процес, смятат бившият министър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"