fbpx

Ваучери и безплатни чадъри, но без съгласие за по-ниско ДДС в туризма

Държавата ще предоставя ваучери, с които ще се опита да осигури заетост на туристическите обекти по време на летния сезон.

Това е решено по време на днешния коалиционен съвет, на който ГЕРБ и Обединени патриоти обсъдиха допълнителните мерки в условията на пандемията.

Предоставянето на въпросните ваучери е предложение на ВМРО. Крайно решение все още не е постигнато и тепърва ще се обсъждат детайлите.

Според вицепремиера Томислав Дончев, няма логика да ги получават хора с високи доходи.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов настоява ваучери да бъдат раздавани само на хора, които са плащали социални осигуровки и нямат задължения към бюджета.

Не е ясно и кога ще бъдат предоставени, защото не се знае как ще се развие епидемията. Разглеждат се няколко варианта за отваряне на сезона – оптимистичният е от 1 юли.

Обсъждано е да се подкрепи и микротуризмът – къщи за гости, апартаменти под наем, малки хотели, извън големите населени места, съобщи още Валери Симеонов.

Има консенсус плажните принадлежности – чадъри, шезлонги, масички, да бъдат безплатни тази година, а държавата ще компенсира разходите за сметка на концесионната такса.

Ще бъде променена и заповедта на здравния министър от 3 май. Изискваното разстояние между масите в ресторантите от 2,5 метра се намалява на 1,5 метра, за което настояваха от бранша.

От 15 май на 15 юни се удължава срокът, в който може да се строи в националните курорти по Черноморието.

Томислав Дончев охлади намеренията да бъде намален ДДС за туризма. Данъците нито ще се вдигат, нито ще бъдат сваляни, отсече той. Коалиционните партньори обаче настояват ДДС за този сектор да падне на 5%.

Дончев обеща през следващите дни да има промяна в мярката 60:40.

Кризата ще има отражение и върху демографията. Защото, ако хората не си намерят работа, ще бъдат принудени да се качат на самолета и да напуснат страната, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"