Юли се оказва най-лошият месец за долара от 10 години

Юли се оказва най-лошият месец за долара от 10 години

Доларът падна до двугодишни минимуми в петък и може да отчете най-лошото си месечно представяне от 10 години. Причини за ситуацията са страховете на инвеститорите за икономическото възстановяване на САЩ на фона на коронавирусната епидемия.

Доверието в американската валута се влоши допълнително, след като президентът Доналд Тръмп повдигна въпроса за възможно отлагане на президентските избори в страната, планирани за 3 ноември тази година.

Спрямо кошница от валути доларът тази сутрин намаля с 0.2% до 92.6, а този месец вече е спаднал с 4.9%.

„В основата на слабостта на долара стои фактът, както наскоро подчерта председателят на Фед Джером Пауъл, че случаите с коронавирус в САЩ започнаха да се увеличават в средата на юни, задържайки потреблението и влошавайки икономиката“, заяви Дайсуке Уно от Sumitomo Mitsui Bank, цитиран от Ройтерс.

През второто тримесечие на 2020 г. БВП на САЩ се срина с 32,9%, съобщи в четвъртък Министерството на търговията, позовавайки се на предварителни данни.

Броят на молбите за обезщетения при безработица в Съединените щати през последната седмица нарасна до 1,43 милиона, докато анализаторите прогнозират увеличение до 1,45 милиона.

Нагласите на инвеститорите също се влошиха, след като преговорите в Конгреса на САЩ за плана за икономическа помощ, попаднаха в задънена улица.

Еврото се повишава, след като лидерите на Европейския съюз се съгласиха да създадат фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро за подкрепа на коронавирусните икономики.

Еврото поскъпна с 0,36% до 1,1889 долара, след като достигна двугодишен връх от 1,1905 долара, като през юли натрупа 5,8%, което е най-голямата печалба от десетилетие.

Срещу йената доларът спадна с 0,43% до Y104,27, като загуби 3,3% този месец.

Британският паунд нарасна с 0,28% до 1,3130 долара, след като достигна 4,5-месечен връх от 1,33143 долара.