fbpx

Златото стигна двумесечен пик преди сделката между САЩ и Китай

Цената на златото се повиши до най-високото си ниво от началото на ноември, тъй като остава несигурността около подписването на първата фаза на търговско споразумение между САЩ и Китай.

Спот цената на златото нарасна с 0,4% до 1,550.8 долара за тройунция. „Търговският спор между САЩ и Китай е много силен. Въпреки че последните новини сочат, че сделката ще бъде сключена, докато нещо не се появи на хартия, несигурността ще остане “, каза Бернар Син, ръководител на търговската група в MKS, който е цитиран от Ройтерс.

Експертът очаква, че през следващото тримесечие златото ще се задържи на ниво 1,525 за унция.

В четвъртък говорител на китайското Министерство на търговията заяви, че и двете страни все още са в задължителни процедури преди подписването на споразумението и са в тясна връзка помежду си.

От началото на годината златото е поскъпнало с около 17%, което показва рекордна динамика от 2010 г. насам, главно поради търговския спор и тревогите относно световната икономика.

Среброто поскъпна с 1% до 17,96 долара за унция, платината – също с 1% до 948,9 долара за унция. Преди това тези два благородни метала се издигнаха на върха от началото на ноември.

Цената на паладий се увеличи с 0,34 до 1890,8 долара за унция.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"