fbpx

20 млн. лева на месец ще плаща държавата за тестове

Има три вида тестове, с които се установява коронавирус според Световната здравна организация.

Единственият достоверен начин за установяването на заразата е тест от вида Real time PCR. Той е бавен, изисква апаратура и добре обучен персонал, обясни ген. Мутафчийски, началник на оперативния щаб.

Дневно в нашата страна могат да се правят 1000 – 1200 тестове от този вид. Това значи около 30 000 теста месечно, което би струвало около 930 000 лева на месец.

В поръчката на Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста.

 Вторият начин за установяване на заразата е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген. Пробата се взима по абсолютно същия начин като при Real Time PCR. Но идентифицирането става бързо за около 5 минути с малък портативен апарат. Разработват се и тестове, които са директно за гледане, както е тестът за бременност.

У нас могат да се правят до 20 000 дневно, за месец това би струвало 10 милиона лева.

Когато епидемията е достигнала върха си и има стабилизиране, започват да се правят т.нар. бързи тестове. С тях се установява и колко души са придобили имунитет. Предвиждаме около 40 000 на ден, което ще струва на държавата около 10 млн. лева.

Така за трите вида теста трябват около 20 млн. лева месечно. Министерският съвет взе решение за закупуване на 1 милион маски и 50 респиратора, обяви министър-председателят.

Той допълни, че вчера по време на Съвета на министрите, койте се проведе чрез видеоконферентна връзка, са мобилизирани 140 млн. евро за 17 научни проекта, включително разработване на ваксина.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"