fbpx

Несигурната среда и слабото търсене основни пречки през бизнеса

Несигурната икономическа среда и пониженото търсене са основните фактири, които ограничават дейността на предприятията. Това е един от изводите от традиционната анкета на НСИ.

Общият показател на бизнес климата през август се покачва с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-благоприятното развитие на услугите.

Общ показател на бизнес климата през август.

Бизнес климатът в промишлеността остава на юлското си равнище. Анкетата регистрира известно подобрение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от чужбина и страната основно ограничават дейността на предприятията.

Бизнес климат в промишлеността.

Мениджърите не предвиждат повишение на продажните цени през следващите три месеца.

Основни пречки пред бизнеса.

През август бизнес климатът в строителството запазва приблизително нивото си от предходния месец. Според строителните предприемачи настоящата производствена активност се подобрява, прогнозите им за дейността през следващите три месеца са оптимистични.

Бизнес климат в строителството.

Основните пречки за развитието на бизнеса са остават свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила.

Относно продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Бизнес климатът в търговията на дребно се понижава с 2.9 пункта в резултат на по-неблагоприятните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Бизнес климат в търговията на дребно.

Същевременно и мненията им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са леко влошени.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, следва конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

Търговците на дребно не очакват повишение на продажните цени.

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ нараства с 4.6 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки на мениджърите за настоящото състояние на предприятията.

Позитивни са и мненията им за търсенето на услуги, докато очакванията за следващите три месеца се влошават.

Бизнес климат в сектора на услугите.

Основните затруднения за развитието на бизнеса остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша.

По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"