fbpx

Намалението на фалшивите болнични ще вдигне доходите, смята бизнесът

Ако наполовина се увеличат фалшивите болнични, ще се увеличи БВП, каза Васил Велев, председател на АИКБ пред Нова ТВ. Той даде за пример Гърция, Малта и Испания.

Истински спор се разрази в ефира около предложението на управляващите първият ден от болничните да не се заплаща, т.е. да се поема от работника.

Според Васил Велев тази мярка, макар и недостатъчно решителна, ще доведе до ограничаване на кражбите и до увеличаване на доходите на хората.

Когато не крадеш от колегата си, това което той е изработил – ще си го получи. Второ, ще се произведе много повече „Наполовина, ако се ограничат тези безобразия ще имаме 1 млрд. повече. Работникът ще получи четирикратно повече, отколкото е ощетен”, смята той.

Според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов има една сериозна слабост. И тя е, че според това предложение всички болнични са фалшиви.

Манолов смята, че виновни са тези, които издават фалшиви болнични. Трябва да понесе отговорност и този, който внася такъв фалшив лист. Нека помислим как да накажем тези хора. Защо трябва да наказваме някой, който не е виновен за това, коментира още той.

“Искаме да разделим отговорността между работодателя и този, който ползва болничния”, заяви председателят на Бюджетна комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. И обясни, че предложението се е появило заради ескалиращия брой на болничните. Тя разясни, че новото предложение няма да важи за болнични при болно дете и трудова злополука.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"