fbpx

Борисов ще възложи проверка на „доброжелателите“, осуетили визитата на Радев в Талин

Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството е направено, така че не мога да приема каквато и да е критика, че не подкрепяме инициативата „Три морета“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде пресцентърът на кабинета.

На 2 септември правителството взе решение България  да се включи с 20 милиона евро в Инвестиционния фонд към инициативата.

Страната вече реално работи – с 20% закупуване на акции от терминала за втечнен газ в Александропулис. В момента на пълни обороти се работи по газовата връзка Юг-Север, която присъединява пристанището в Александропулис с нашата газопреносна мрежа, допълни още Борисов.

„Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези „доброжелатели“, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България“, изтъкна премиерът. „Ако някой е подценил темата с карантината, не е наш проблем“, добави той.

Истински скандал се разрази при посещението на президента Румен Радев в Естония. През първия ден от посещението си Румен Радев участва в среща на върха на инициативата „Три морета“, председателствана от естонския му колега Керсти Калюлайд.

Президентът на Естония символично връчи знамето на инициативата „Три морета“, която България ще председателства през 2021 година.

За втория ден беше планирана церемония по официално посрещане на Радев в президентската администрация в Талин, разговори с държавния глава, с премиера и с председателя на парламента, но преди обед стана ясно, че срещите се отменят. Според чужди агенции, защото бил контактен с лице, дало положителна проба на Ковид-19.

Часове преди да бъде отменена визитата на Радев в Талин стана ясно, че командващият ВВС ген. Димитър Петров е заразен с коронавирус.

На 16 октомври президентът е бил в контакт с ген. Петров, а на 18-и е получен позитивният му тест за коронавирус.

„Благодаря на доброжелателите ми в България, които дълбоко загрижени за моето здраве и това на колегите ми президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да уведомят естонската страна за своята версия на COVID-19. За мен това е пример за активно мероприятие“, заяви Радев при пристигането си у нас.

Той дори показа двата си отрицателни теста, направени за по-малко от седмица преди пътуването си в Гърция и преди заминаването си за Естония.

Отрицателен е резултатът от теста за коронавирус на държавния глава Румен Радев, направен след завръщането на българската делегация от посещението в Талин.

Това съобщиха от прессекретариата на президента. Това е вторият отрицателен тест за коронавирус на държавния глава в рамките на два поредни дни и трети в рамките на седмица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"