fbpx

Премиерът Борисов и президентът Тръмп се срещат в Белия дом

Днес е официалната среща на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом.

Късно снощи българско време министър председателят кацна във Вашингтон с правителствения самолет. В делегацията се включени и четирима министри- вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министърът на икономиката – Емил Караниколов и на финансите Власислав Горанов.

Последно през 2012 г. българският премиер бе на посещение в Белия дом, където бе приет от предишния президент Барак Обама.

Бойко Борисов е последният източноевропейски лидер, с когото Доналд Тръмп ще се срещне.

По време на разговорите ще бъдат обсъдени въпроси от енергийната сфера и по-конкретно диверсификация на енергийните източници и маршрути, включително чрез внос на втечнен природен газ.

До момента Борисов често е изтъквал пред представителите на висшата американска администрация ползите от реализирането на проекти като газоразпределителния център „Балкан“, „Балкански поток“, интерконектора Гърция-България, както и възможностите за развитие на пазара на втечнен природен газ.

България има интерес и да задълбочи търговско-икономическите си отношения със САЩ, които редовно се нареждат сред 20-те водещи външнотърговски партньори на страната ни. През 2018 г. търговията със стоки достига над 975 млн. щатски долара.

Програмата на премиера по време на визита му в Америка предвижда участие в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“.

Борисов ще се срещне и с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Ще има и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата.

Борисов се надява, че ще има политическа отстъпка за американските визи за българи. Да се надяваме, че визите ще паднат обаче е твърде оптимистично

Според доклад на Европейската комисия от декември м.г. България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи – 14,97%. Сравнението е направено сред петте страни членки на ЕС, които остават с визи за Щатите. Другите са Полша, Кипър, Хърватия и Румъния.

Изискването е отказите да не са повече от 3%, за да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ.

Посещението на Бойко Борисов не е награда за покупката на F-16. Това е възможност за обсъждане на двустранните ни отношения, заяви ден по-рано американският посланик у нас Херо Мустафа. Тя повтори, че докато е в България ще работи за антикорупцията и върховенството на закона. Единствено с различни гледни точки и независими медии ще се постигне отключването на пълния капацитет на България, категорична бе посланик Мустафа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"