fbpx

Претърсват „Брикел“ заради изгаряне на отпадъци

Тази сутрин са започнали процесуално-следствени действия в офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбов, съобщиха от прокуратурата.

Под ръководството на Районната прокуратура във Варна се прави претърсване и ще бъдат иззети документи и материали, свързани с досъдебното производство за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия.

“Брикел” ЕАД обединява старата ТЕЦ “Марица изток 1” и Брикетна фабрика. Фирмата се свързва с бизнесмена Христо Ковачки.

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи са а в дружествата, за които има данни, че е изгаряло вносните отпадъци.

Всеки момент 28 от общо 127 контейнера ще бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им.

Първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил обявен като пластмасови и каучукови отпадъци.

След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и описаното съдържание.

Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени и са предназначени за получателя – „Блацион“ ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"