fbpx

Британските производители се активизираха, трупат запаси

работник, индустрия, великобритания, електрокар

Активността в промишления сектор на Великобритания се подобри през октомври и достигна 6-месечен връх. PMI индексът се повиши до 49,6 пункта. Това е най-високото ниво от април, през септември беше 48,3 пункта.

 Според анализатори, британските производителите трупат складови запаси, защото не знаят какво ще се случи след поредното отлагане на Брекзит.

Това показват проучване на агенция IHS Markit, цитирана от БНР. Въпреки тази мимолетна активност, промишлеността продължи да се свива. Доказателство е PMI индексът, който остава за шести пореден месец под важното ниво от 50 пункта. Този период е и най-дългият на спад от средата на 2009-а година, когато бушуваше световната финансова и икономическа криза.

Британската икономика нарасна силно през първото тримесечие, защото промишлените компании се втурнаха да трупат складови запаси от части и от готова продукция, опасявайки се от проблеми с граничните доставки след 29-ти март – първия краен срок за Брекзит. Увеличение на производството, обаче беше закратко и беше последвано от рязък спад към средата на 2019 година.

Във Великобритания ще се проведат и предсрочни избори на 12 декември, тъй като премиерът Борис Джонсън се опитва да преодолее патовата ситуация около Брекзит. Това изправя допълнително икономическата активност пред несигурност.

Според агенция IHS Markit Брекзит несигурността е навредила най-силно на индустрията за инвестиционни стоки, тъй като клиентите отлагат планираните капиталови разходи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"