fbpx

Ръстът на китайската икономика успокои европейските инвеститори

графика, ръст, китайска икономика

Европейските акции се повишиха в петък, след като станаха известни данните за неочакван скок на китайската индустрия. Това успокои инвеститорите, които бяха притеснени за напредъка в търговските преговори между САЩ и Китай, съобщи Ройтерс.

В четвъртък агенция Блумбърг цитира свои източници от Пекин, които изразиха съмнения, че Китай ще договори дългосрочна търговска сделка с Вашингтон.

Последва обаче изказване на Тръмп, че в скоро време ще бъде оповестено новото място, където с неговия китайски колега Си Цзинпин ще подпишат първата фаза от споразумението.

Темпът на растеж на производствената активност на Китай през октомври неочаквано се ускори, достигайки връх за последните две години и половина. Причината за този обрат е увеличаването на новите експортни поръчки и обемите на производство.

Паневропейският индекс STOXX 600 нарасна с 0,48%, воден от германските акции, които са чувствителни към ситуацията в Китай.

Миннодобивният сектор възстанови загубите от предишната сесия и доведе до ръст на основния индекс.

Акциите на някои датски компании поскъпнаха, след като фирмите публикуваха добри тримесечни отчети. Специализираната в транспорт и логистика DSV Panalpina показа покачване на ценните книжа със 7,7%, след като отчете добри резултати през третото тримесечие.

От друга страна, акциите на най-големия датски кредитор Danske Bank паднаха с 3,9%, след като банката влоши прогнозата си за годишна печалба на фона на последиците от скандалите с прането на пари.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"