fbpx

България очаква 50 млн. евро компенсации за земеделските производители

Очаква се днес в Европарламента да бъде окончетално одобрена българската инициатива за компенсаторната мярка COVID-19.

Това ще позволи на държавите членки на ЕС да използват остатъка си от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) за еднократно плащане като компенсация на земеделските производители и малките селски предприятия.

Тази целенасочена подкрепа за ликвидност трябва да помогне на стопаните и МСП от хранително-вкусовата промишленост, които са особено засегнати от настоящата криза, да запазят дейността си.

Ако днес мярката бъда гласувана, до края на лятото фермерите ще получат помощи, които ще покрият част от щетите, които им нанесоха последствията от пандемията.

България ще разполага с 50 милиона евро, за да подпомогне на своите земеделски производители.

Covid-19 е извънредна мярка, която е програмирана по българска инициатива и е досега е получила одобрението от всички страни членки. Средствата по нея ще се осигурят на практика, след като държавите отделят 2 процента от парите, които им се полагат по Програмата за развитие на селските райони.

С тези пари ще се компенсира намалението на доходите и допълнителните разходи на земеделските производители по време на пандемията от коронавируса.

Те ще могат да получат до 7000 евро, а малките и средни предприятия – до 50 000 евро.

„След много комуникации благодарение и на евродепутатите от всички парламентарни групи, които са представени в настоящото Народно събрание, включително и тези от опозицията, ние сме на финала на тази инициатива на България“ заяви пред парламента земеделският министър Десислава Танева.

Тя обясни, че ако гласуването мине успешно, в началото на юли се очаква Комитет по наблюдение на ПРСР, за да се пусне съответната нотификация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"