fbpx

България празнува 135 години от Съединението

България отбелязва 135 години от съединението на Източна Румелия с Княжество България.

На 6 септември 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. Тогава хиляди българи от изкуствено разделена територия се обединяват и заживяват заедно.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

„135 години ни делят от съдбовния 6 септември, когато българите взеха в свои ръце съдбата на родината си. Това събитие не беше дело на външни сили, висока дипломация и политически пазарлък. Това беше народно дело. Това беше победа на българския характер и свободолюбие, дело на шепа храбреци, нарекли себе си авантюристи.

Това заяви президентът Румен Радев по време на церемонията за отбелязване на 135 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България в село Брестовица.

„В онези славни дни дори политиците успяха да бъдат на висотата на въжделенията на българския народ“, добави Радев.

Съединението на Княжество България с Източна Румелия е забележителен успех на българското общество. Доказателство, че един обединен народ може да постигне велико дело съвсем сам, без чужда помощ, написа в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Сега желанието за ново начало отново е факт. Справедливост и по-добро бъдеще се постигат със средствата на демокрацията, когато най-силно се чува гласът на разума и когато надделява волята на нацията. Този процес не се изчерпва със смяната на един управляващ с друг. Затова предложих и конкретен план за рестарт. Кауза, около която си струва да се обединим. И която може да ни изведе от един труден момент. Точно както преди 135 години – защото Съединението прави силата, допълни Борисов.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"