fbpx

Частното образование изпуснато от списъка с дейности, които държавата ще компенсира

правителството предлага в свое проекто постановление

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) нанесоха редица корекции в проекта на министерско постановление, изготвен от МС, който определя реда и условията за изплащане на 60-те процента компенсации на работодатели.

Припомняме, приетият от парламента Закон за извънредното положение дава възможност на държавата да подпомогне засегнатите бизнеси у нас да задържат служителите, вместо да ги освобождават. С тази цел държавата ще поема за тримесечен период 60 процента от възнаграждението на служител, който трябва да бъде уволнен, а работодателят – 40 на сто. Така след края на извънредната ситуация, когато въпросното предприятие възстанови нормален ритъм, работникът ще е на линия.

АИКБ нанася промяна още в заглавието на постановлението, като вместо „работодатели, преустановили работа“, предлага – „работодатели, застрашени от преустановяване на работа“.

Най-сериозната корекция е в списъка с икономическите дейности, които ще имат право на компенсации. Този списък е допълнен с редица професии, пропуснати от авторите на проекта на МП.

Добавени са множество производствени и строителни дейности, видове транспорт и дейност „Образование“, където се визират частните образователни институции (ЧОИ), които са лицензирани от МОН и най-вече частните детски градини, които търпят най-сериозни щети от затварянето си.

Корекции има и в някои формулировки, указващи условията, на които трябва да отговаря даден работодател, за да може да кандидатства за компенсация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"