fbpx

Има черни петна в нашето здравеопазване, твърди депутат

Александър Иванов, Румен Гечев

„За съжаление виждаме и такива примери, като този в Пазарджик, които са черни петна върху името на медицината“, заяви депутатът от  ГЕРБ Александър Иванов, който коментира бюджета пред Нова ТВ.

Според него в последните години в пъти се е увеличил достъпът до здравеопазване, медикаменти, иновативни методи за лечение.

Той обясни, че бюджетът за 2020 година е 36,9% от БВП на страната. Тази година е 118 милиарда лева, а следващата ще е 126 милиарда. Заложено е увеличение на бюджетните заплатите с 10%. Минималната заплата ще стане 610 лева. Очаква се още намаление на инфлацията.

БСП ще подкрепи отделни стъпки на правителството, като увеличението на заплатите на учителите, заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Според него обаче се увеличават парите в една нереформирана система. Левицата е против това.

Според него правителство вместо да увеличава бюджетните разходи на пазарна основа, то ги намалява. Румен Гечев критикува философията на бюджета, защото не е обвързан с икономическото развитие на страната.

„Българското правителство предлага политика, която е обратна на тази на останалите страни членки на ЕС. В бюджета влизат 12 милиарда лева по-малко. Ние не виждаме фонд за публично-частно партньорство. Делът на инвестициите у нас е в пъти по-малко от тези на Румъния. Този бюджет ни гарантира стабилно изоставане от останалите страни членки на ЕС, смята Гечев.

Румъния поддържа растеж над 5%, а при нас е над 3%. За 2020 г. министър Горанов е заложил икономически растеж под 3%, а румънците – над 5%, обоснова съмненията си депутатът от БСП.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"