fbpx

„Боинг“ възстановява доставките на 737 Max през декември

boeing 737 Max

„Боинг“ обяви, че може да възобнови доставките на самолети 737 Max още през декември.

Компанията очаква Федералната авиационна администрация на САЩ (ФАА) да издаде заповед за одобрение на връщането на самолетите в експлоатация през следващия месец.

Самолетостроителният гигант посочи, че очаква да поднови през януари догодина търговското договаряне с този модел, който остана принудително приземен по целия свят от март насам. „Боинг“ добави, че това ще зависи от избора на отделните авиокомпании.

Производителят заяви, че е завършил тест на симулатор на преработения софтуер на самолета, което е ключова стъпка към сертифицирането.

„Боинг“ се намира под натиск, тъй като доставките са спрели, докато производството продължава. Въпреки че компанията намали производството си от 52 самолета на месец до 42 през април, тя има проблеми с намирането на складове на готовите машини.

Компанията е продала символично количество самолети Max след катастрофата с машина на Етиопската авиокомпания през март 2019 г. и е загрижена заради намаляването на поръчките, причинени от търговската война на САЩ с Китай.

Изявлението доведе до силен ръст на акциите на Воинг с цели 4,5% за един ден.

Рязкото поскъпване на ценните книжа се отрази позитивно и на целия фондов индекс DJIA, който вече опитва да излезе на позитивна територия след първоначално понижение с около 0,5%.

Нов самолет на „Боинг“ с опитен пилот се разби минути след излитане от Адис Абеба, убивайки всичките 157 души на борда пред март 2019 г.

Катастрофата с полет на „Етиопските авиолинии“ на път за Найроби е вторият инцидент с жертви, свързан с „Боинг“ 737 Max 8, след подобна авария в Индонезия през октомври миналата година.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"