fbpx

Влизаме в „чакалнята“ на еврозоната през юли, заяви Борисов

България ще влезе в чакалнята /ERM II/ на еврозоната не през април, а през юли, стана ясно след срещата на министър-председателя Бойко Борисов със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис в Брюксел.

„Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната“, заяви Борисов, цитиран от правителствения пресцентър.

Двамата са обсъдили напредъка на страната ни за влизането в ERM II.

Премиерът Борисов отбеляза трайния растеж на Брутния вътрешен продукт на България години наред, финансовата стабилност и дисциплина, които се оценяват високо от Европейската комисия и от вицепрезидента й.

„Времето, за което говорим, е юли месец, не април. Дотогава българските банки трябва да наблюдават много внимателно капиталовата си състоятелност, за да няма допълнителни пречки“, допълни министър-председателят.

„Когато вицепрезидент на ЕК, бивш премиер, комисар, който отговаря за това, точно и ясно казва, че България ще влиза в чакалнята на еврозоната само по фиксирания курс към датата, която българският парламент се съгласи, аз повече от това няма как да убедя хора“, подчерта още Бойко Борисов.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната.

България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, тя има втория най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълга към БВП, отбеляза още Валдис Домбровскис.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"