fbpx

Общият държавен дълг в света ще достигне рекордните 53 млд. долара

Общият дълг на правителствата по света ще достигне рекордните 53 млрд. долара до края на 2020 г.

Само в рамките на т.г. ще бъдат заети нови 8,1 трлн. долара, показва анализ на „Стандард енд Пуърс“, предаде Агенция Ройтерс, цитирана от БНР.

До края на 2020 година наличните търговски задължения на всички държави ще нараснат с 5% спрямо 2019 г., достигайки рекордните 53 млрд. долара, или с цели 30% повече в сравнение с 2015 година, отбелязват Карен Вартапетов и Роберто Сифон-Аревало от рейтинговата агенция.

Около 70% или 5,8 трлн. долара от суверенните брутни заеми ще бъде използвани за рефинансиране на падежи на дългосрочни задължения.

Останалите нови кредити за 2,3 трлн. долара ще бъдат 2,6% от глобалния БВП.

САЩ с очакваните кредити за 3 трлн. долара и Япония – с 1,75 млрд. долара ще бъдат сред най-големите кредитополучатели в глобален мащаб, формирайки почти 60% от общата сума.

След тях се нарежда Китай, който се очаква да емитира нов дълг за около 636 млрд. долара. Следват Италия, Бразилия и Франция – всяка от тези държави се очаква да поеме нови задължения за 250 млрд. долара до края на 2020 година.

Водещите 20 нововъзникващи икономики общо ще емитират дълг за 1,62 трлн. долата, което е увеличение с 4% спрямо 2019-а и ще бъде исторически максимум.

В доклада се казва, че прекалено ниските лихвени проценти също насърчават тенденцията на нарастване на държавния дълг.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"