fbpx

Френската икономика може да се свие с цели 11%

Френската икономика може да намалее с 11% тази година поради коронавирусната криза, заяви министърът на икономиката и финансите на страната Бруно Льо Мер във вторник.

Карантината във Франция, въведена в средата на март, беше една от най-трудните в Европа и едва на 11 май страната започна да премахва ограниченията.

Кафенета, барове и ресторанти отварят във вторник.

„Бяхме поразени силно от вируса, предприехме ефективни мерки за защита на здравето на французите, но икономиката на практика спря за три месеца“, каза Льо Мер пред радиото на RTL.

„Ще платим за този растеж“, допълва той и добавя, че предстоящият бюджет ще съдържа прогноза за икономически спад от 11% в сравнение с предишната прогноза от 8%.

Около 300 000 кафенета, барове и ресторанти се отварят във вторник, а Льо Мер заяви, че ще продължат да получават помощ от Държавния фонд за солидарност до края на годината, за да покриват постоянните разходи.

„Дори да е сложно да се чуе в ден, когато слънцето грее и кафетата отново се отварят, най-трудно е пак да бъдеш социално и икономически както преди“, казва още Льо Мер.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"