fbpx

Надежди за възстановяване движат фондовите борси

Американските фондови индекси се повишиха в понеделник на фона на признаци на икономическо възстановяване, въпреки протестите в САЩ, продължаващата коронавирусна криза и напрежението с Китай.

Акциите на Facebook Inc, Apple Inc и Amazon.com отчетоха най-големите печалби в S&P 500 и Nasdaq. Докато книжата на Boeing Co подкрепиха растежа на Dow, съобщи Ройтерс.

„Разбира се, темпът на възстановяване на фондовите пазари не може да бъде такъв, какъвто беше“, заяви Пол Нолти от Kingsview Asset Management в Чикаго.

Белият дом призова за „законност и ред“ след шест нощи на мащабни демонстрации, провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд по време на задържането му от полицията.

„Повечето инвеститори казват, че протестите няма да разрушат икономиката.Това е пречка, но не толкова голяма, колкото пандемията“, коментира Нолти.

Икономическите данни подсилват оптимистичните настроения на инвеститорите.

Индексът PMI, който отразява активността в производствения сектор на американската икономика, през май се качи на 43,1 пункта в сравнение с 41,5 пункта месец по-рано. Показа проучване на Института по управление на доставките (ISM).

Индексът на Dow Jones затвори с 0.36% ръст до 25.475.02 пункта, S&P 500 добави 0.38% до 3.055.73 пункта. Докато Nasdaq се повиши с 0.66% до 9.552.049 пункта.

От 11-те основни сектора на S&P 500, всички, освен здравният, завършиха сесията на положителна територия.

Японските акции достигнаха своя връх за повече от 3 месеца благодарение на надеждите за глобално икономическо възстановяване, след като повечето страни постепено премахват ограничителните мерки.

Индексът Nikkei затвори с 1.19% увеличение до 22.325.61 пункта, като преди това достигна най-високото ниво от 26 февруари.

По-широкият индекс на Topix добави 1.21% до 1.587.68 пункта.

Пазарните настроения бяха повлияни положително от ръста на американските акции на фона на признаците на икономическо възстановяване.

Някои инвеститори обаче остават предпазливи поради несигурността, породена от масовите протести в САЩ. Както и от дипломатическото напрежение между Вашингтон и Пекин по въпроса с Хонконг.

„Надеждите за икономическо възстановяване подкрепят растежа на японските акции“, каза Хидеюки Ишигуро, старши стратег в Daiwa Securities в Токио.

Според него фондовите пазари спряха да реагират на негативни новини. Много инвеститори закъсняха във фючърсите и сега губят пари. Тези играчи са принудени да купуват.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"