fbpx

Три варианта за кабинета обсъждат в ГЕРБ, всички са лоши, смята Томислав Дончев

При премиера Бойко Борисов се е състояла среща  с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних, на която са били обсъдени три варианта за излизане от създалата се ситуация, съобщи БНР.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната. А и кабинет, назначен от президента Радев изобщо не би се харесал на Борисов

Вторият вариант е преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Кой от трите възможни варианта ще бъде избран, ще стане ясно след няколко дни. Добре е да мине вотът на недоверие и Съветът на ЕС в Брюксел, където Борисов трябва да присъства. Това коментира през бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

Според него трудно е решението, защото трябва да се намери вариант между гражданския мир и да не изпадне в хаос държавата.

„Иронията е, че от партийна гледна точна имаме интерес от бързи избори ведната, защото нови политически проекти не са структурирани, а ние сме готови. Но държавният интерес е друг. Не ми харесва да бъда приеман като вкопчил се в поста“, допълни още Дончев.

На въпроса дали ще е новият премиер, той отговори: „Не бих искал да приличам на Орешарски, нормално е отговорността да се носи от лидера на партията, която е спечелил изборите и е станал премиер. Лошото е, че всички варианти са лоши.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"