fbpx

Извънредна епидемична обстановка в страната от 14 май до 14 юни

В страната се обявява извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г.

Това е решил Министерският съвет по време на извънредно заседание, проведено чрез видеоконферентна връзка.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и е непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите. Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на МС обявяването на извънредната епидемична обстановка, съобщи пресслужбата на кабинета.

Считаме, че досега прилаганите мерки трябва да продължат, заяви на извънреден брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Причинителят на заболяването има неизяснен произход и е с неизвестна инфекциозност. Механизмът и пътищата на неговото разпространение не са открити напълно. В научните страни не са на едно мнение за ковид-19.

Огнищата са разпространени в цялата страна. Освен в семейна среда, болнични заведение, огнища има и в редица домове – за възрастни хора, за деца с увреждания.

Министърът ще издаде няколко заповеди, които ще влязат в сила тази нощ в 00,00 часа.

В тях са описани сега действащите мерки. Разрешават се трансплантациите. Всички ще могат да ходят в градини и паркове.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"