fbpx

Държавата оповести първите социално-икономически мерки, които предприема в условията на извънредно положение заради пандемията от коронавируса.

Създава се логистично-координационен център към Националния оперативен щаб за подпомагане на усилията по обезпечаване със защитни облекла. Начело центъра застава директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Министерски съвет с участие на ключови министри.

Финансовият министър Владислав Горанов се обърна към работодатели от бизнеси, които са засегнати от ограничено потребление и имат намерение да съкращават служители. Той ги призова да не го правят, а да кандидатстват пред Агенция по заетостта и държавата ще им плати през първия месец по 60 процента от възнаграждението на работниците. Толкова отделя държавата, ако работниците излязат на трудовата борса.

Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. С Българската банка за развитие ще бъдат предложени мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа„, допълни министър Владислав Горанов.

Удължава се срокът за годишното счетоводно приключване, както и срокът за плащане на местните налози с отстъпка.

 Заделят се 20 милиона лева за допълнително възнаграждение на медицинския персонал. Медиците от „първата линия“ ще получат по 1000 допълнително върху заплатата си.

Средствата ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, транспорт до болничните заведения на хората, които са под карантина, добави социалният министър Деница Сачева.

Пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени служебно, за да се струпват в НОИ.

Правителството ще преосмисли инвестиционните си програми.

България е коридор между Европа, Азия и Близкия изток и ще гарантираме коридор за преминаване на стоки през наша територия, каза транспортният министър Росен Желязков.

Камионите ще бъдат групирани и екскортирани. Целта е за определен период от време те да напуснат пределите на страната. Ще зареждат на определени за това места. Важното е да се осигурят доставките на стоки за България и свободният трафик.

От 24 часа във вторник се въвеждат ограничения за полети от Италия и Испания, както и за идващи от Ирак, Китай, Южна Корея.

Дава се възможност понеделник и вторник да се приберат сънародниците ни от тези страни, но те ще бъдат поставени под крантина.

След това България еър ще осигури полети до Италия и Испания за български граждани. Сухопътният транспорт все по-силно се ограничава.

„Обръщам се към нашите сънородници да не предприемат пътуване в близките седмици, ако искат да се завръщат. Въздържайте се от пътуването“, заяви транспортният министър.

Въпреки че пътуванията и пътниците силно са намалени, не се предвижда редуциране на влаковете.

С превозвачите и кметовете ще бъде направена равносметка кои автобусни линии да бъдат прекратени.

Правосъдният министър Даниел Кирилов предлага да бъдат прекратени всички процесуални срокове по висящи съдебни и административни производства. Да се прекратят всички обявени процедури по публични продажби, обявени от частни и държавни съдебни изпълнители. В затворите са забранени всички посещения.

Днес 160 000 са заразените в света, 5973 са смъртните случаи.

От 83 проби във ВМА – 6 положителни, в Националната лаборатория от 65 – 2 са положителни. Общо в България има регистрирани 51 пациенти с коронавирус, двама са починали. Това съобщи проф. Венцислав Мутафчийски.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"