fbpx

Коронавирусът действа зле на икономиката, смята Кристалина Георгиева

Според Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, разрастващата се епидемията от коронавирус „2019-nCov“ ще се отрази отрицателно на световната икономика през първото тримесечие на годината.

„Да го кажем така: през това тримесечие твърде вероятно ще има отрицателни последици“, заяви Георгиева на конференция на вашингтонския Център за глобално развитие, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА.

Тя напомни за епидемията от коронавируса ТОРС (Тежък остър респираторен синдром), който зарази 8000 души и взе 774 жертви в периода 2002-2003 г.  „Тогава настъпи краткосрочно забавяне на растежа, а след това той се възстанови. Дали такъв ще е случаят и този път? Това е много трудно за прогнозиране“, каза още Георгиева.

Вече се вижда какво се случва с транспорта, туризма, индустрията в Китай и изобщо в Азия.

„Политиците трябва да свикнат да са подготвени, да вземат мерки за превенция и да реагират на съвсем ранен етап, независимо дали става дума за пандемия, климатичен шок или геополитически напрежения“, заяви още шефката на МВФ.

Междувременно стана ясно, че Световната здравна организация е обявила международно извънредно положение заради заразата.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус оповести решението снощи след заседание на Комитета за извънредните ситуации – независима експертна група към базираната в Женева организация.

Вирусът вече е в 18 държави, пневмонията е причинила смъртта на 170 човека в Китай, а броят на заразените по света надхвърли 8100.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"