fbpx

Махат КПП на Гергьовден, отварят терасите на ресторантите

Контролно пропусквателните пунктуве, поставени на изходите на столицата и областните градове, ще бъдат премахнати на 6 май привечер, съобщи премиерът Бойко Борисов, който заедно с представители на щаба за борба с коронавируса обяви разхлабване на мерките.

От утре ще възстановят шофьорските курсове, но при старателна дезинфекция, маски в автомобилите, спазване на дистанция в залите.

Индивидуалниет спортове на открито също ще бъдат разрешени. Груповите спортове остават забранени.

Ще се отворят и плувните басейни при много добра дезинфекция на съблекални и около самите басейни.

При много подробни правила, които сега се описват, ще работят терасите на заведенията за обществено хранене.

Планините и парковете вече са отворени, но също при спазване на разстояние между хората.

Европейските държави ще обявят фонд, за да се съберат 7-8 млрд. евро, съобщи още премиерът. България ще участва със 100 хил. евро. Когато бъде открита ваксина, ще има масово и повсеместно ваксиниране на населението.

Засега за отваряне на детските ясни и градини все още няма съгласие. 50 млн. лева струвана държавата още две седмици задържане на децата вкъщи.

До утре ще има изготвен проектозакон, който ще позволи да се отмени извънредното положение. Но ще остане мярката 60:40, банковите мерки, противоепидемичните.

„Както виждате ген. Мутафчийски е жив и здрав. Щабът никога не е разформирован. Щабът е избран в зависимост от ситуацията, която ежедневието предполага да имаме най-бързите действия“, каза по-рано сутринта Бойко Борисов.

„Всяка сутрин в 7.00 ч. Щабът първо се среща с мен – без събота, без неделя, без заплащане. Докато някои тулупи спят до обяд и после ми пишат постове във Фейсбук“, допълни премиерът, който беше много гневен, че отсъствието на Мутафчийски вчера е изтълкувано като разрив в отношенията им.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"