fbpx

Критика към българските власти в Европарламента

България е получила сериозни критики по време на днешното заседание на мониторинговата група за върховенството на закона към Комисията по гражданските свободи в Европейския парламент.

Покани за изслушване бяха отправени към премиера, главния прокурор, министъра на правосъдието.

Заседанието се е проведе закрито, а в крайна сметка в онлайн връзка се включи вицепремиерът по съдебната реформа и външен министър Екатерина Захариева, заместник главният прокурор Красимира Филипова и заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова.

В заседанието участваха още представители на Венецианската комисия към Съвета на Европа и други европейски институции, както и на българското гражданско общество.

„По мое мнение българските власти бяха подложени на една наистина унищожителна критика заради начина, по който провеждат съдебната реформа у нас; заради личността и действията на главния прокурор; заради липсата на независим орган, който да бъде натоварен с разследването на евентуални престъпления или нарушения от страна на главния прокурор; заради неяснотите, които има около бъдещата промяна на Конституцията, която много от панелистите определиха като, меко казано, “тревожна“, заяви пред БНР журналистът от „Бивол“ Димитър Стоянов, който също е участва в заседанието.

Отбелязано е било, че ситуацията с печатните медии се влошава, както и, че те са в ситуация на монопол, тъй като се владеят от един олигарх. Това важи и за телевизиите.

„Оценката за състоянието на върховенството на правото се превръща в условие пред страните членки за получаване на европейско финансиране, възможно е дори да се стигне до редуциране или спиране на средствата“, коментира пред Дневник евродепутатът Елена Йончева.

Тя обясни, че разпределянето на парите от следващата многогодишна финансова рамка на ЕС ще бъде обвързано и със спазването на върховенството на правото. А вече официално се потвърди, че България остава обект на мониторинг от страна на Европейската комисия по този въпрос.

За да се стигне до днешното изслушване, всички колеги евродепутати са получавали от Йончева подробна информация, включително и за всички корупционни скандали в България, за случаите на погазването на правото.

Елена Йончева заедно с евродепутата Радан Кънев са събрали необходимите подписи за поставянето на темата за България в пленарната зала.

Изслушването се проведе на фона на продължаващите 50 дена антиправителствени протести в София и два дена, след като правосъдният министър подаде оставка.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"