fbpx

Спасяват Lufthansa с 9 млрд. евро, акциите на превозвача нараснаха

Германското правителство и ръководството на водещата авиокомпания Lufthansa, която беше силно засегната от пандемията на коронавирус, постигнаха предварително споразумение за план за спасяване на стойност а 9 милиарда евро (9,8 милиарда долара), съобщи Ройтерс.

Споразумението трябва да бъде одобрено и от Европейската комисия.

Междувременно акциите на компанията нараснаха с 5,6% вчера следобед.

Споразумението предвижда германското правителство да има две места в надзорния съвет на компанията. Тези двама членове на съвета обаче ще гласуват само в специални случаи, например, за да се избегне поглъщането на компанията.

Според плана, Германия ще получи 20-процентов дял в авиопревозвача. Lufthansa също ще получи и заем от 3 милиарда евро от KfW State Bank.

От няколко седмици Lufthansa води преговори с властите за подкрепа, която ще й помогне да оцелее при потенциален дългосрочен спад на въздушните пътувания.

Преговорите обаче бяха забавени поради въпроса какви правомощия ще получи правителството в замяна на помощ.

Германското правителство няма да позволи на Европейската комисия да отнеме летищните слотове на Lufthansa, съобщи пък ежедневникът Handelsblatt.

Конкурентите на Lufthansa френско-холандската Air France-KLM, както и American Airlines, United Airlines и Delta Air Lines по-рано са кандидатствали за държавна помощ.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"