fbpx

Обединеното кралство къса с Huawei до половин година

Правителството на Обединеното кралство след няколко месеца – до половин година, ще откаже участието на китайската компания Huawei в разполагането на 5G мрежи в страната.

Според The ​​Sunday Telegraph, британският държавен щаб (GCHQ) е променил оценката на риска за използване на технологията Huawei.

GCHQ е организация за разузнаване и сигурност, отговорна за предоставянето на сигнали за разузнаване и осигуряване на информация на правителството и въоръжените сили на Обединеното кралство.

Експерти стигнали до заключението, че забраната на правителството на САЩ китайската компания да получава достъп до американските технологии ще принуди Huawei да използва непроверена технология.

В резултат на това се твърди, че е невъзможно да се контролира рискът от използването им в британските 5G мрежи, съобщават експерти от GCHQ в доклад до премиера Борис Джонсън, който ще бъде изпратен до ръководителя на кабинета следващата седмица, посочва изданието.

Британски правителствени източници заявиха, че докладът на GCHQ представлява драматична промяна в оценката на риска от работата с китайска компания, която сближава Лондон и Вашингтон.

По-рано тази седмица САЩ обявиха Huawei и ZTE за заплаха за националната сигурност на страната.

The Sunday Telegraph пише, че британските служители започнали да разработват планове за спиране на използването на оборудване Huawei в телекомуникационните мрежи на кралството в рамките на шест месеца.

Говорител на Huawei от своя страна заявил, че компанията е най-щателно провереният доставчик в света. Той също така призовал да се „съсредоточим върху фактите, а не върху спекулациите“.

По-рано американският президент Доналд Тръмп предупреди британското ръководство за заплахата от сътрудничество между кралството и Huawei.

Американската страна предупреди, че използването на оборудване на Huawei в британската комуникационна инфраструктура може да попречи на обмена на информация чрез разузнавателния съюз Five Eyes.

Въпреки това през януари тази година правителството на Джонсън реши да включи Huawei в развитието на британските комуникационни мрежи, но с редица ограничения. На компанията не бе разрешено да бъде доставчик на критични компоненти и делът на нейното оборудване в британските 5G мрежи беше ограничен до 35%.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"