fbpx

След пандемията икономиката ще стане по-екологична, смята Кристин Лагард

Пандемията COVID-19 ще доведе до силни промени в характера на глобалната икономика. Това мнение изрази в събота ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на видеоконференция в рамките на икономически форум, който се провежда ежегодно в град Екс ан Прованс, Югоизточна Франция.

„Настоящата санитарна криза ще засили трансформациите, които вече латентно са се случили в нашите икономики. Това ще доведе до дълбока промяна в цялата икономическа система“, каза Лагард.

Според нея тези промени ще настъпят предимно в индустриално-производствената сфера, както и в сферата на труда и търговията.

„Това, което преживяхме, ще ускори темпа на трансформацията и очевидно ще доведе до формирането на по-екологичен и по-устойчив начин на живот“, заяви ръководителят на ЕЦБ.

Тя спомена широкото използване на телекомуникациите по време на пандемията.

„Това ще предизвика промяна в характера на труда за всички работници, поне в развитите страни. Ще доведе до разширяване на използването на цифрови технологии, по-специално в услугите, до увеличаване на мащаба на автоматизация в промишлеността“, подчерта Лагард.

Тя допълни, че според последните експертни оценки пандемията ще ограничи системите за доставка с около 35% и ще увеличи използването на роботизирани системи в промишлеността с около 70-75%.

Наблюдава се също значително увеличение на обема на онлайн търговията и в бъдеще това явление ще се засили още повече в ущърб на традиционните методи за търговия, отбеляза Лагард.

Според нея Европа има отлични позиции, които й позволяват успешно да се възползва от текущите промени. Сред тези фактори е присъствието на Стария континент на най-силната в света икономика със затворен цикъл. Европа също води в иновациите в околната среда.

Ръководителят на ЕЦБ спомена също, че издаването на „зелени облигации“, тоест дългови ценни книжа, емитирани с цел набиране на средства за проекти, които спомагат за опазването на околната среда, се извършва в повечето случаи в евро валута.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"