fbpx

Търсенето на петрол остава доста под предлагането, сочи доклад на Total

Търсенето на петрол в момента остава доста под предлагането, въпреки постигнатото от страните от ОПЕК + споразумение за намаляване на производство.

„Въпреки споразумението OPEC + за намаление на производството, постигнато по време на заседанията на 9-12 април 2020 г., търсенето остава доста под предлагането, което води до свръхпроизводство и значително натрупване на резерви“, се казва в доклад на Total, цитиран от ТАСС.

Компанията, която е четвъртата корпорация по добив на нефт и природен газ, добавя, че очакваното постепенно нарастване на търсенето поради преодоляване на коронавируса, може да не доведе до бързо разрешаване на нефтената криза.

Компанията подчертава, че е отговорила на новите условия чрез въвеждане на план за действие, който има за цел да запази стойността на активите и да увеличи максимално ефективността на своите разходи.

По-специално, групата реши да намали нетната си инвестиция с 25% до 14 милиарда долара тази година и да свие оперативните разходи.

Освен това, според Total, през април групата засили ликвидната си позиция чрез издаване на облигации в размер на 3 милиарда долара и привличане на кредитни линии от 6 милиарда долара.

Съобщението съдържа и изявление на председателя и изпълнителен директор на Total Патрик Пуян, който отбеляза, че „в ситуация, когато цените паднаха средно с над 30% през първото тримесечие, паричният поток на групата намалява с 31% спрямо предходната година. Нетният доход пада с 35% през това тримесечие до 1,8 милиарда долара.“

На 1 май споразумението на страните от ОПЕК + влезе в сила, то предвижда намаляване на общото производство с 9,7 млн. барела дневно през май-юни.

Русия и Саудитска Арабия ще намалят производството на петрол с равни дялове – 2,5 милиона барела.

Споразуменията ще бъдат валидни две години. Параметрите могат да бъдат преразгледани през декември 2021 г




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"