fbpx

Отсрочка на Наредба Н-18, нисък ДДС в туризма и евтини чартъри, предлага Васил Велев

Трябва да се разшири обхватът за ваучерите на храна, поевтиняване на чартърите и предимство да имат нашите авиокомпании.

Наредба Н-18 да бъде отсрочена, както и да се намали ДДС за храна до 9 и дори 5%, предложи Васил Велев, предател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България пред БНТ.

На извънредно онлайн заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъдят мерките, които държавата ще предприеме след края на извънредното положение на 13 май. Ще се разглежда и пакет за подкрепа на туризма.

Според Пламен Димитов, президент на КНСБ, не е сигурно, че ваучарите са най-удачни. Най-добрият вариант е директната подкрепа за хотелиерите. Около 200 млн. лева са една добра инжекция в сектора.

Също така мярката 60:40 за летния туризъм да бъде променена на 80:20, предлага синдикалистът.

Тази мярка в сегашния си вид е обхванала само 1% от хората и тя не работи, твърди Васил Велев. „Тя е провал, има много малък обхват. Живеем в паралелни реалности. Тя не е ефективна и трябва да се коригира“, заяви още Велев. Той смята, че са се възползвали само 3000 предприятия.

Когато икономиката започне да расте, тези които получават обезщетения за безработица и са в сивия сектор, ще се изкушат да го правят и за напред, смята представителят на работодателите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"