fbpx

Протест срещу търговското споразумение СЕТА пред парламента

Приетата на първо четене от парламента ратификация на търговското споразумение с Канада СЕТА провокира протест пред Народното събрание.

 „Това е международен договор, който маха суверенитета на България във всички области, стои над Конституцията, над българското законодателство и над интересите на народа“, заяви пред БГНЕС организаторът на протеста Милко Божанков.

Според него у нас СЕТА защитава интересите на корпорации, които са платили на определени законотворци, за да защитават ратифицирането на споразумението. Чрез това споразумение се прокарвал и неуспелият да мине в ЕС договор със САЩ.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение премахва 98% от митата между Канада и ЕС.

В рамките на ЕС СЕТА е ратифицирана от 14 държави. Останалите – не са, сред тях са Германия, Франция, Люксембург.

Протестиращите са притеснени от ефектите на споразумението върху дребния бизнес, от навлизането на пазара на ГМО продукти, от добива на шистов газ и от ограничаването на националния суверенитет.

Според някои експерти страната ни би спечелила от отпадането на търговските мита между Канада и ЕС. Част от бизнеса обаче се притеснява, че ще има проблем при уреждането на споровете между инвеститорите и държавата.

Марияна Христова смята, че нашите управляващи, готови да подкрепят ратифицирането на СЕТА, не знаят какво всъщност подписват и в какъв капан вкарват държавата.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"